Tapte timer kartlagt i Møre og Romsdal

Pasienter som ikke møter til avtalt time kaster bort mye tid for Den offentlige tannhelsetjenesten, melder NRK Møre og Romsdal. Samtidig er det mangel på tannleger i tjenesten, og mange som står på venteliste for å få behandling. Mens andre må betale 80 % av timehonoraret når de ikke møter til timen, har en ingen sanksjoner mot dem som får gratis tannbehandling.

Tidstapet i fylket utgjorde i fjor 5 300 timer, eller 10,3 prosent av den tiden som var satt av til barn og unge. – Regnet på en annen måte går en hel dag tapt hver annen uke, sier Anna Karin Lunden, som leder et prosjekt på oppdrag fra tannhelsedirektøren i fylket. Målet med prosjektet er å minske problemet.

– Mye av tidstapet kommer av at foreldrene avbestiller timen samme dagen. Da er det ofte umulig å få tak i en ny pasient, sier Lunden. Prosjektet hun leder startet i begynnelsen av 2005 og skal vare ut 2006. Det omfatter de tre tannklinikkene Bjørgvin i Ålesund og klinikkene i Fiskåbygd og Volda.

– Årsaken til at pasientene ikke møter er ofte at avtalen rett og slett blir glemt. Men nå kan en ved alle tannklinikkene i fylket avtale å få en påminnelse på SMS. Ofte er årsaken også at barnet gruer seg for å gå til tannlegen. Her kan personalet på klinikkene samarbeide med foreldrene og barnet om å gjøre behandlingen mindre ulystbetont. I det hele tatt er tannklinikkene svært innstilt på å samarbeide med pasientene, sier Anna Karin Lunden til NRK.